Aljzatbetonozás Budapest – milyen vastag kell legyen az aljzatbeton?

Az aljzatbeton tulajdonképpen az épületekben a padlóburkolat alapját jelenti. A teherelosztó szerepének következtében védi a padlófűtés csőrendszerét és az alatta lévő szigetelést is, valamint szilárd alapot biztosít a rákerülő padlóburkolatnak. Az aljzatbeton anyagát is cement, víz és homokos kavics adja ki, esetleg némi adalékok.

A házi keverésnél az aljzatbeton összetétele durván 1 térfogatrész cement, 3 térfogatrész homo­kos kavics, de természetesen a munkafolyamatot szakemberre kell bízni. Történjen az aljzatbetonozás Budapest területén vagy akár más vidéken fontos, hogy az megfelelő vastagságú legyen. Általános szabály az aljzatbeton vastagságát illetően, hogy 6 cm kell legyen. Azonban egy dolog a hivatalos, elméletileg meghatározott aljzatbeton-vastagság, és más lehet az aljzatbeton kellő vastagsága a gyakorlatban. Az aljzatbetonozás budapesti munkapontjain is elmondható, hogy alapjáraton kétféle megközelítés létezik a vastagságot illetően.

Az egyik az anyagi megközelítés, vagyis minél vastagabb az aljzatbeton annál drágább. Ha az anyagi helyzetünk korlátozott, akkor könnyen előfordulhat, hogy a minimális aljzatbeton vastagsággal fogunk számolni, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy az aljzatbeton vastagsága maximum 4-5 cm.

Egy másik megközelítés az aljzatbeton vastagságát illetően a minőség, ami azt jelenti, hogy a standard vastagságnál nem megyünk lennebb. Az aljzatbetonozás Budapest területén történő munkálatok során felmerülhetnek véletlen hibázások, mulasztások. Például, ha az aljzat hőszigetelésébe becsúszik egy két centiméternyi rés, máris csak 2-3 cm aljzatbeton vastagságunk marad.