Pihentetés nélküli mézeskalács recept 10 perc sütéssel!

A puha, illatos tésztájú mézeskalács nem hiányozhat a karácsonyi asztalról, ami ajándékba is adható, de dekorációs elemként is használható, hiszen különböző formákban kiszaggatva beragyoghatja az ünnepet. A mézeskalácsot már az ókorban is sütöttek, ekkor még szódabikarbóna helyett hamuzsírt használtak. Régen akár több napig is pihentették a tésztát a tökéletes állag kedvéért, azonban ma már nem szükséges napokig bíbelődni a karácsonyi finomsággal. A tökéletes mézeskalács puha, omlós, illata belengi az egész lakást. Hogy mi a kulcs a tészta textúráját illetően? A titok a pihentetésben rejlik. De most, ebben a cikkben felfedjük a pihentetés nélküli mézeskalács receptjét, aminek köszönhetően pihentetés nélkül is puha, omlós mézeskalács kerülhet az ünnepi asztalra. A pihentetés nélküli mézeskalács recept hozzávalói között szerepel a finomliszt, vaj, méz, tojás, porcukor, narancshéj, szódabikarbóna és nem utolsó sorban a mézeskalács fűszerek.

A lisztet egy edénybe öntjük és hozzáadjuk a porcukrot, a fűszert, szódabikarbónát és kézzel jól összekeverjük. Majd ezt követően hozzáadjuk a vajat, mézet, tojást és a narancshéját, majd összegyúrjuk az egészet egynemű masszává. Az összegyúrt tésztát két részre osztjuk, majd az egyik felét lisztezett deszkán 4-5 mm vastagra, de lehet egy kicsit vastagabbra is nyújtani, majd a kiválasztott formákkal kiszúrjuk. Természetesen a leeső részeket gyúrjuk újra össze, tegyük hozzá a másik adag tésztához és azt is kinyújtjuk, majd szaggatjuk. A pihentetés nélküli mézeskalács recept legfontosabb lépése a sütés. A mézes figurákat pontosan 10 percig sütjük 180 fokon, nem szabad tovább sütni, mert kiszárad és megkeményedik.