Az alkoholfüggőségből való gyógyulás kemény munka

A legutóbbi egyik izgalmas programom során egy nagyon érdekes tapasztalást szereztem. Bevallom, nem vagyok akkora borszakértő és borszerető, inkább a söröket szeretem kóstolni. De egy borfesztiválon mégis maradtam a bornál – ha már ez a fő apropója a hétvégének, tiszteljük meg a nedűt, gondoltam –, azok közül is a könnyű fehéreknél. Egy Új-Zélandról származó bort sikerült megkóstolnom egy kedves barátnőmmel, ami mindkettőnknél nagy sikert aratott – már a zamata is hihetetlenül gyümölcsös és kellemes volt, amikor pedig belekortyoltam, akkor pontosan az az íz áradt szét a számban, amire számítottam az előzőek alapján. Amikor pár nap múlva a baráti társasággal kóstoltuk ugyanezt a bort, már kissé más íze volt, gondoltuk, hogy biztosan nem volt annyira behűtve, vagy a mi előző kóstolásaink miatt érezzük másmilyennek az ízét – mindenesetre nem jutottunk dűlőre, és picit csalódott is voltam, érthetetlenül álltam a dolog előtt. A zárónapon pedig ismét kértem egy decit ugyanebből a borból, és most – az első kóstoláshoz hasonlóan – ismét kiéreztem benne a finom, gyümölcsös jegyeket, illatra és ízre is nagyon kellemes volt. Szóval összességében megvett engem ez a bor, ugyanakkor maradtak bennem kétségek amiatt, hogy másodjára teljesen más ízt tapasztaltam – pedig akkor is előttem töltötték ki az italomat természetesen, tehát nem lehet, hogy tévedésből más fajtából kaptam. Mindenesetre legközelebb is próbálkozni fogok az újdonságokkal, mert ez en bloc még mindig inkább egy lelkesítő élmény volt számomra. Nem sikerült teljesen megfejtenem, mi lehetett az oka ezeknek a különbségeknek, lehetséges, hogy az egyik nap jobban be volt hűtve, vagy egyszerűen én ettem/ittam valamit a kóstolás előtt, ami befolyásolhatta az élményt. Legyen bárhogy, az egyik kedvenc borommá avanzsált ez az új-zélandi különlegesség, és tényleg abban is segített ez a tapasztalat, hogy jövőre is nyissak a felfedeznivalók irányába.

Van azonban olyan, aki számára nem működik a puszta kóstolás sem, ugyanis onnantól nem tud ellenállni az italnak. Általában legalábbis így gondolunk az alkoholista személyekre, de a felepulok.hu oldalán olvasottak után azért nekem egészen más megvilágításba került a dolog. Ugyanis az egyik cikkük hatására belegondoltam abba, hogy sokan úgy alkoholfüggők, hogy sajnálatos módon a közvetlen környezetüknek fel sem tűnik. Ugyanis például társasági ivók, de nem látsz rajtuk semmi gyanúsat ahhoz képest, aki éppen csak élvezi az estét és kapva az alkalmon kiengedi a gőzt; vagy épp ellenkezőleg: zugivók, ezért fel sem tűnik senkinek, ha a napjuk során, a feladataikat végezve lehajtanak pár kortyot – ugyanakkor nekik ez szinte elengedhetetlenné válik a „funkcionálásukhoz”. A felepulok.hu-n tehát érdemes olvasgatnia azoknak, akiket érdekel az alkoholizmus mögött álló megannyi lélektani folyamat, az általa kiváltott hatás az egyénre és a környezetre, és annak is ajánlott az oldalra látogatnia, aki megoldást keres a leszokáshoz. Ha tehát az „addiktológia nyíregyháza” és az ehhez hasonló tipikus keresőszavak eddig nem hozták el a kívánt megoldást, akkor a Felépülők szakmai csapata által összeállított leszokási program téged is érdekelhet. Mivel az egész a Minnesota-modellen alapul, ezért biztosan megállapítható, hogy komoly szakmai tudás és több évtizedes tapasztalat rejlik mögötte. Ez a 28 napos program pedig hazánkban egyedülálló körülmények között kínál lehetőséget mindazon számára, akik egy nyugodt környezetben, sorstársakkal közösen szeretnének megszabadulni az italtól való függésüktől. Nem kis feladatra vállalkozik ugyanis, aki elszánja magát a tiszta útra: a 28 napos bentlakásos program mondhatni, ennek a legelső, igazán intenzív lépése, ami a megszokott környezetéből kiszakítva az egyént megtanítja egy olyan fegyelmezett, és mégis élményekben és érzésekben gazdag élet kialakítására, amellyel a hétköznapokba visszatérve is ellen tud állni az ital jelentette kísértésnek. Hiába van tehát addiktológia nyíregyházán és megannyi településen, ez a program igazán egyedi és magas arányban sikeres az eddigi tapasztalatok alapján. Ha tehát valaki már többször próbálkozott más módszerekkel és mégis visszaesett, érdemes lehet tenni egy próbát a Felépülők ajánlatával.

A weboldalon nem csupán a hasznos és magas szakmaiságot tükröző cikkek miatt érdemes tehát nézelődni, hanem megannyi információt elérhetünk már a felepulok.hu-ról, anélkül, hogy közvetlenül felvennénk a szakmai csapattal a kapcsolatot. Mindez valószínűleg azt a célt is szolgálja, hogy aki nehezen teszi meg az első lépést, az is kellően informálódhasson, és legyen egyfajta rálátása a bentlakásos 28 napos programra.

Az egyik leginkább megérintő rész számomra az oldalon belül az, amikor a programon részt vett személyek és hozzátartozóik osztják meg benyomásaikat, érzéseiket, véleményüket a programmal kapcsolatban. Mondanom sem kell, a legtöbben hálájukat fejezik ki a szakembereknek és szinte árad az öröm a sorokból még így az éterben is, nem kérdés, hogy hatalmas dologról van szó, ha valaki újra teljes életet élhet. Másrészt hangsúlyozzák, hogy a gyógyulás az alkoholbetegségből nagy munka, így nem lehet csak félig elszánni magunkat vagy arra hagyatkozni, hogy majd mások segítenek és megtörténik magától a javulás. A Felépülők magvát alkotó segítők története is nagyon megindító, akik egy család, ahol a két függő, az apa, majd a fiúgyermek kálváriája természetesen a feleségre és anyára is kihatott, nincs olyan, hogy valaki családtagként nem érintett a lelki nehézségben. A Minnesota-modellben pedig fontos az, hogy a segítő saját felépülési élménnyel rendelkezik, így ez egy különleges dinamikát jelent a segített féllel való kapcsolódás során, valamint valljuk be, valószínűleg semmi más nem jelent ilyen mély megérzést, egyúttal nagyfokú készültséget és éleslátást. Ebből is látszik, hogy milyen különleges lehetőség a Felépülők 28 napos bentlakásos programja.

Összefoglalva tehát: „addiktológia nyíregyháza” helyett keresd Pest és Veszprém megyében a Felépülőket, és gyógyulj a Balaton közelében, festői környezetben az alkohol rabságából! Ha pedig nem téged, hanem egyik szerettedet győzi le újra meg újra az ital, bátran küldd tovább neki ezt a lehetőséget – de akár te magad is érdeklődhetsz. Ahogyan korábban is írtam, hangsúlyozzák az oldalon is, hogy a felépüléshez a függő belátásra, elszántsága és kitartása szükséges. Közhely bár, de tényleg csak azon lehet segíteni, aki elfogadja a segítséget. Így hozzátartozóként ugyan meg tudjuk tenni a legelső, mondhatni nulladik lépést, de az úton a függőnek kell végig mennie.